Builder,  C J Bayliss (Hereford) Ltd

The EXTENSION PROJECT

updated 30 May 2014 [Home]

The final tranche of money is now available to us and we have started

To see details of the work to be done and initial costings click on the tabs

What we did?Why we did it?What it looks like?

Who did what?How was it funded?

Phase 1 started on 22nd June 2010 and completed February 2010; Phase 2 finished in August 2011; and Phases 3, finish August 2012

WHY HAVE WE DONE IT?

The Tithe Barn is an important part of the built heritage of Bishop's Cleeve. A part of our heritage that is accessible and used by the residents of Bishop's Cleeve, but as you all know there is no easy access to the Main Hall, it just wasn't an issue when the building was converted into a village hall in 1956. So now we are doing something about it so that the building can continue to be used in a sustainable way and thus preserved for the village.

The solutions available to us were limited by what we are allowed to do to a 15th Century Grade II Listed Building, and by the need to remain sustainably self supporting, and by the funds that were available to us. Following extensive analysis and a few false starts (five in total over the last 20 years!), we have now succeeded in providing the necessary access and facilities, and have improved the layout and decoration of the existing premises, leaving it is top notch condition for the next 50 years of use as a village hall for Bishop's Cleeve.

Back to Top

WHAT HAVE WE ACHIEVED?

In consultation with the Tewkesbury Borough Council Conservation Officer (at the time Dr Sarah Lewis, now Ms Sian Hughes) we have built an extension to the Tithe Barn. The extension has been built on the south side of the barn where the front door used to be. This is to try and make the building look more like a tithe barn, which is a long building with the main door in the middle, and we have also kept the roof line so that the building 'looks right'. Since this would be far too expensive in Cotswold stone, in consultation with the Conservation Officer we have "maintained the agricultural vernacular" which means that we have tried to make it look like an agricultural building in keeping with the historic Tithe Barn, using a metal structure with a metal roof, with the extension rooms housed inside.

Because we did not have all the money together for the start of the project we had to phase the work so that funds could be raised against each phase. The phases were;

Phase 1 In which we constructed the extension as a secure watertight shell with the lift installed.

Phase 2 In which we fitted out the extension, commissioned the lift and put in the new stairs, floored the two lobbies and new meeting rooms, and the doors into the Main Hall and the foyer. This made two new meetings rooms on the ground and first floor hireable.

Phase 3 In which we fitted out and commissioned the easy access lavatories, had the bar fitted out, had the existing lavatories revamped, and all new doors to the old building. The old stairs were taken out making a larger more open foyer with a new automatic glazed door in the west wall of the bay. On the first floor a new larger kitchen was be built with a door from and a hatch to the Main Hall. On the ground floor the old cold room and office and part of the kitchen will be made in to one hireable room, and the old bar was made into a reception and office. The Long Room was enlarged and made into a much needed store room. The existing lavatories were completely revamped. A new oak door was fitted to be used as the lockable first open and last shut door. All other doors being locked from inside. We also had the roof repaired and the gable over the front door retiled. The heating system were removed and a new under-floor system fitted in the extension and a new central heating system fitted in the Barn with forced convector heaters in the Main Hall and radiators else where.

Phase 4 (To be completed 30 August 2014) In which we are to replace the two dormer windows in the Main Hall with conservation quality in line roof lights (with internal blackout blinds); replace the fire escape doors and the fire escape stairs into the rear car park, and have the staircase refurbished and redecorated, along with various bits of remedial work .

Back to Top

WHAT IT LOOKs LIKE?

Pictures of the new Barn are here

Back to Top

HOW DID WE PAY FOR IT?

The project is being funded from money saved and raised by the trustees from the rental income of the Barn and by local and national grants applied for by the trustees. For details of the funding we have received see here.

Back to Top

 

WHO DID ALL THE HARD WORK?

April Church of Church Architectural, did the initial work for this design and got us Planning Consent and Listed Building Consent on 23rd July 2008. Martin Ryder is the Project Manager and is overseeing the project to completion, and is our Quantity Surveyor and CDM. Robin Copeland and Kate De Costa Grieves of Quattro Design Architects have taken the project from planning through to completion. The contract is being undertaken by Mike Balyiss of C J Bayliss (Hereford) ltd.    Back to Top

Back to the top

(Last Updated 30 May 2014)